Am tot spus că în viață și în special în sex totul pleacă de la cap. Nu, nu de la capul dintre picioare ci de la cel de pe umeri. Nu de alta dar majoritatea disfuncțiilor erectile au cauze psihologice legate de potență – există, după cum poate ști, chiar și o afecțiune care poartă numele de impotență psihogenă.
Eu am descoperit pe pielea mea ce înseamnă anxietatea sexuală atunci când ejacularea precoce mă cam ținea treaz noapte de noapte. Oricum, experiența mea de viață o cunoști, poate, deja. Dacă nu, o regăsești pe blog. Apropo de asta, îmi pare bine că ai revenit să-mi citești articolele. Eu sunt Robert, creatorul uPotent și, pe această cale, te salut cu respectul cuvenit!
Astăzi mi-am propus să-ți vorbesc despre sexomnia. O afecțiune care îți poate da peste cap viața mai ales atunci când nu prea ai idee cu ce se mănâncă. Partea ceva mai complicată e că, după cum o să vezi, sexomnia poate fi folosită drept scuză în cazuri de abuzuri sexuale. Dar, acelea sunt cazuri izolate pe care eu zic să nici nu le luăm în calcul. O să ne rezumăm doar să vorbim despre ce este sexomnia, cum anume se manifestă, ce cauze are și cam ce tratamente sunt posibile.
Sexomnia. Ce este această afecțiune
Sexomnia mai este întâlnită și sub denumirea de sex în somn. Cam intuiești deja la ce se referă, nu?
Ei bine, ea este, în primul rând, o afecțiune medicală și nu un moft sau o scuză. Așadar, sexomnia reprezintă o parasomnie NREM. Este foarte similară cu somnambulismul – este, de multe ori, acceptată ca o variantă diferită sau o manifestare specifică a somnambulismului.

Bărbatul sau femeia afectată nu va fi cu adevărat conștientă în timpul unui episod de sexomnie. În plus, nici nu își va aduce aminte de actele sale a doua zi de dimineață, așadar, în teorie, nu poate fi direct acuzat de activitățile de natură sexuală săvârșite în timpul parasomniei. De notat că nu discutăm de obsesii sexuale sau de fetishuri specifice.
Așa cum spuneam, fix din această cauză au fost multe situațiile în care anumiți oameni au încercat să scape de acuzații de viol sau de agresiune sexuală invocând afecțiunea aceasta. Eu cred că putem să tragem siguri concluziile de aici fără să mai adăugăm neapărat ceva anume.
Cum se manifestă mai exact sexomnia
Fiind o parasomnie totul se petrece în somn – mai exact în stadiul NREM. Astfel, persoana afectată se va comporta exact ca un somnambul – va desfășura acțiuni similare cu cele din perioada în care este treaz doar că în mod inconștient.
Spre deosebire de un caz clasic de somnambulism, sexomnia presupune acte de natură sexuală. Un scenariu posibil?
Păi, să zicem că ajungi în pat cu o persoană care suferă de sexomnie. Imediat după ce adoarme adânc această persoană s-ar putea să se cam dea la tine. Te poate pipăi, se poate masturba lângă tine și în anumite cazuri poate chiar să devină violent încercând să aibă contact sexual direct – da, se poate discuta despre viol.

Episodul poate dura de la câteva secunde până la câteva minute și poate fi mai mult sau mai puțin intens. Din nou, persoana afectată nu este conștientă ci doarme adânc chiar dacă pare foarte trează, în special pentru partenerul ei care nu prea știe cum să interpreteze totul.
Ce să faci dacă pățești așa ceva
Dacă partenerul tău are un episod de sexomnie, rămâi calm/calmă. Oferă-i spațiu, nu te enerva și nu încera să devii, la rândul tău, violent. Nu vei obține nimic. Dacă poți, dă-te jos din pat sau ieși din cameră. Acordă-i timpul necesar pentru a depăși parasomnia.
Poți încerca să îl trezești însă, în majoritatea cazurilor, nu vei reuși. Cel puțin nu până când episodul de sexomnie nu se consumă. Din nou, cel afectat se poate masturba, poate încerca să te pipăie sau chiar să inițieze un contact sexual. Contactul sexual poate fi mimat chiar și în lipsa ta având în vedere că totul se petrece în somnul adânc al partenerului tău.
Importantă este discuția de dimineață. Va fi nevoie să vorbiți sincer despre cele întâmplate. Cu calm și răbdare se pot găsi și soluțiile potrivite. Desigur, parasomnia poate fi ținută sub control și, eventual, tratată cu ajutorul unui specialist, așa cum se procedează, de exemplu, și în cazul impotenței masculine. Așadar, recomand o programare la medicul neurolog. El va ști ce investigații sunt necesare și, desigur, care sunt recomandările ulterioare – de la schimbarea stilului de viață, la tratarea anumitor traume psihologice și până la administrarea unor tratamente medicamentoase care să ajute la obținerea unui somn neîntrerupt de episoadele de sexomnie.
Ce să reții
Sexomnia este o afecțiune similară cu somnambulismul, o parasomnie NREM. Cel afectat nu este conștient de ceea ce face chiar dacă acțiunile sale pot duce chiar și către acte sexuale și viol. Nu este un moft sau o joacă ci o afecțiune care are nevoie de sfatul unui specialist și de tratament adecvat.
Sper că acum știi cum să interpretezi totul și, mai ales, care sunt pașii următori pe care să îi faci. Eu te salut cu respect și să ne reauzim sănătoși, cu libidoul ridicat, și cu ocazia viitoare.