You are currently viewing Durerea testiculară și cea mai frecventă afecțiune care o cauzează

Durerea testiculară și cea mai frecventă afecțiune care o cauzează

Te doare vreun testicol? Resimți durere sau disconfort cel mai des în testicolul stâng sau poate durerea se duce în zona inghinală sau chiar se lasă în jos, pe picior? S-ar putea să ai o afecțiune destul de des întâlnită în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 12 și 30 de ani – se întâlnește și mai târziu, dar e ceva mai rară.

După cum vezi vorbim despre o problemă specifică bărbaților tineri, virili. Dar, stai liniștit, îți explic imediat cam tot ce trebuie să știi despre durerea testiculară și cauza cea mai frecventă care o provoacă.

Eu sunt Robert, creatorul uPotent. Chiar dacă am ajuns la formula mierii pentru potență pentru că am avut ejaculare precoce, am trecut și prin alte situații care mi-au influențat într-un fel sau altul viața sexuală. După cum îți poți da seama, durerea testiculară a fost una dintre aceste situații mai puțin plăcute. Asta pentru că, fiind constantă, a generat un fel de depresie. Nu știam ce am, mă gândeam doar la cele mai negre scenarii. Din fericire, nu a fost cazul.

Dar, hai să vedem despre ce anume este vorba în mod concret.

Durerile testiculare la bărbații tineri. Ce le provoacă cel mai adesea

Ai auzit vreodată de varicocel? Da, la el am tot făcut referire până acum. Cum ziceam mai sus, varicocelul este o chestie specific masculină și îi afectează în special pe bărbații de până în 30 de ani, atunci când nu te prea aștepți să ai probleme cu instalația.

varicocelul si durerea pe care o provoaca

După cum am scris și în titlul de mai sus, cel mai frecvent simptom al varicocelului îl reprezintă durerea testiculară. Majoritatea bărbaților dezvoltă varicocel la nivelul testicolului stâng, așadar durerea va iradia în zona stângă a abdomenului inferior sau se va duce pe piciorul stâng.

Durerea poate fi resimțită ocazional sau permanent. Tot frecvent bărbații se plâng de ea după ce petrec mult timp stând în picioare sau în șezut. Sunt cazuri când apare la efort susținut sau la o simplă plimbare. Desigur, disconfortul poate apărea și la contact sexual. Citește mai multe despre durerea penisului în penetrare.

Ce este varicocelul

Varicocelul reprezintă inflamarea venelor care străbat testicolele. Poate afecta ambele testicole sau unul singur. Apare cel mai des la stângul pentru că pe acolo vena spermatică are o dimensiune mai mare. Dacă vrei, poți privi varicocelul ca un fel de varice care apare la testicole. Din păcate, vena inflamată nu este vizibilă cu ochiul liber cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul venelor inestetice de pe picioare. Așadar, diagnosticarea nu este la fel de ușoară, cel puțin nu până când apar durerile despre care discutam ceva mai sus.

Printre cele mai frecvente cauze care duc la apariția varicocelului putem menționa presiunea abdominală crescută, traumatismele suferite în zona inghinală, herniile, alternări ale fibrelor ce compun venele, tromboze la nivelul venelor, efortul fizic intens sau afecțiuni cronice ale țesuturilor conjunctive.

Cine diagnostichează varicocelul și care este tratamentul

Medicul specialist la care trebuie să te duci în cazul în care te dor testicolele este urologul. Andrologul mai este specialistul care poate depista varicocelul sau afecțiuni specifice bărbatului așa cum pot fi și disfuncțiile erectile sau infertilitatea.

cum e viata sexuala cand ai varicocel

În diagnosticarea corectă se va porni simplu, cu întrebări generale adresate bărbatului. Apoi, se vor palpa testiculele. La nevoie se vor face și investigații imagistice pentru clarificarea afecțiunii. Tratamentul este, de cele mai multe ori, chirurgical. Intervenția este minim invazivă, bărbatul plecând pe picioarele lui din spital la 24 de ore de la intervenție.

Cum afectează varicocelul viața sexuală a bărbatului

Cred că asta este întrebarea numărul 1 care îți vine în minte. Ei bine, nu-ți face griji, varicocelul nu cauzează impotență sau disfuncții erectile. Deși, acea durere supărătoare sau disconfortul la contact sexual poate fi o cauză psihologică pentru performanțe sexuale eșuate. Practic, mintea o să îți joace feste – te vei gândi că ai ceva mai grav și, inevitabil, vei fi afectat. Așa poate apărea chiar și impotența psihogenă.

Ceea ce afectează în mod direct varicocelul este fertilitatea. Asta pentru că inflamarea venei de la nivelul testicolului va crește temperatura testiculară cu 1, 2 grade Celsius. Astfel, spermatozoizii sunt direct afectați. De altfel, majoritatea bărbaților ajung să diagnosticheze varicocelul în urma încercărilor ratate de a concepe un copil.

Partea bună este că șansele de fertilitate cresc de până la trei ori după operația specifică și recomandată în tratamentul varicocelului. Din nou, consultul la medicul specialist este recomandat în acest caz.

Lasă un răspuns