Cuprins
Creșterea libidoului la bărbați
De-a lungul istoriei umanității, termenul „libido” a avut mai multe semnificații, în mod special în aria de activitatea a psihiatrilor și psihanaliștilor. Cel care a făcut sintagma celebră este nimeni altul decât Sigmund Freud. Marele savant a plasat, ideatic, conceptul în cadrul dualismului instinctual, de natură materială, animală. Cel de-al doilea titan al domeniului de referință, Carl G. Jung, a mers, dimpotrivă, în partea imaterială, concentrând sensul definirii sale în sfera energiei psihice.
În zilele noastre, astfel de plasări conceptuale sunt mult mai rar utilizate, concentrarea asupra libidoului fiind cu precădere în sfera dorinței sexuale.
În acest articol vei afla cateva detalii despre cauzele scăderii sau lipsei libidoului la bărbați, precum și câteva moduri prin care se poate asigura revenirea și creșterea acestuia, pentru asigurarea unei calități optime a vieții în general.
1. Libidoul la bărbați – definirea conceptului modern și câteva noțiuni științifice
Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea sexuală ca fiind o fază fizică, emoțională și mentală de bunăstare relativă la sexualitate. De aceea, medicii de azi recunosc importanța libidoului, care este unul din indicatorii cheie ai unei bunăstări generale, dar și al nivelului de calitate al vieții.
Dorința sexuală umană, spre deosebire de cea a altor mamifere din cadrul regnului animal, are rădăcini foarte adânci în cadrul mediului cultural în care indivizii s-au format. Deși instinctele sexuale primare sunt de natură biologică în natură, atracțiile specifice ale oamenilor pot fi azi tot mai mult determinate sau, cel puțin, influențate de un anumit nivel cultural, mai ales în stadiile incipiente ale vieții.
La bărbați, dar și la femei, în egală măsură, libidoul este legat de un hormon de natură androgină și anume, testosteronul. Reprezentanții sexului masculin sănătoși au o cantitate de aproximativ 40 de ori mai mare din acest element în organism decât persoanele de sex opus și, astfel, s-a încetățenit și credința că că ei au o dorință sexuală proporțional mai mare. Totuși, aceasta vine și cu un grad de agresivitate mai accentuat – lucru valabil și în cazul altor mamifere.
Rolul exact al acestor peptide cu rol de hormoni în sfera dorinței sexuale încă nu este pe deplin cert, deoarece îndeplinește și multe alte funcții în alte sfere de acțiune în organism. Totuși, s-a determinat că oxitocina – o neuropeptidă – are un rol important în comportamentul sexual și parental. În afara reglării dorinței sexuale, ea mai controlează și erecția și motivarea sexuală, în general.
Un alt hormon care joacă un rol important în libido este dopamina. Având și rol de neurotransmițător, este unul din elementele importante ale biologiei umane. Sinteza ridicată a acesteia și eliberarea în organism rezultă în creșterea dorinței sexuale.
2. Cauzele lipsei sau ale unui libido scăzut la bărbați
Scăderea dorinței sexuale în cazul bărbaților poate avea cauze de natură psihologică, de fizică sau o combinație a celor două.
Problemele de natură fizică care duc la un libido scăzut la bărbați pot include un nivel cât mai mic de testosteron, unele tratamente medicamentoase, prea puțină mișcare sau, dimpotrivă, antrenamente fizice prea dure, consumul exagerat de alcool sau droguri.
Cauzele de natură psihologică pot include depresia, stresul acut și prelungit, unele probleme nerezolvate în cadrul relației.
Este cunoscut faptul că, de regulă, aproximativ 40%-50% din bărbații trecuți de vârsta de 45 de ani se confruntă cu scăderea naturală a nivelului de testosteron. Împotriva acestui lucru nu prea poți face multe, în afara unei terapii de înlocuire hormonală – dar, care, încă este destul de controversată în lumea medicinei.
Totuși, prin cunoașterea cauzelor ce pot duce la scăderi abrupte ale dorinței sexuale, ai putea apela la remediile naturale, cum ar fi mierea pentru potență și ejaculare precoce, și care pot fi folosite în combinație cu alte acțiuni ce vor rezulta într-un stil de viață sănătos.
3. Metode simple și naturale pentru creșterea libidoului la bărbați
Există o varietate de lucruri care se pot face în viața de zi cu zi și care ajută la creșterea libidoului bărbaților și îmbunătățirea semnificativă a vieții sexuale.
- Reglarea și asigurarea unei bune igiene a somnului
Cei care duc un stil de viață haotic nu prea se bucură de un somn de calitate. Viața agitată și plină de stress din prezent face dificilă existența unei vieți sexuale de calitate. În principal, sunt afectate persoanele care sunt nevoite să facă un echilibru între muncă și îngrijirea copiilor mici sau persoanelor în vârstă și neajutorate din familie, ceea ce duce, inevitabil la epuizare.
Aplicarea unor programe de somn împreună cu o dietă mai bogată în proteine și mai scăzută în carbohidrați poate fi cheia spre reglarea libidoului scăzut.
- Menținerea relației cu partenera de viață în parametrii optimi
După ce te cerți cu partenera, nu prea ai chef de sex. Mai mult, în cazul femeilor, apropierea emoțională este importantă pentru intimitatea sexuală. Asta înseamnă șanse și mai mici pentru tine de a „detensiona” lucrurile în pat. Conflictele nerezolvate, care se mențin lungi perioade de timp sunt „moarte” sigură pentru libido.
De aceea, comunicarea este esențială pentru construirea încrederii. Este bine să nu lași resentimentele să se adune în cadrul relației și să rezolvi lucrurile încă de la început.
- Limitează-te la un singur pahar de vin. Roșu să fie!
Deja două pahare pot fi prea mult. Dar dacă bei un păhărel de vin roșu împreună cu partenera, interesul sexual poate crește.
Dacă exagerezi cu alcoolul, însă, îți vei ruina, cu siguranță, toate abilitățile tale de performer sexual, deoarece îți vei afecta funcția erectilă, iar remediul pentru acest lucru poate fi să renunți la băutură, să adopți un stil de viață sănătos și, eventual, să consumi unele suplimente naturale, cum sunt ingredientele uPotent, care îți vor da un boost „motoarelor” de jos.
- Mărește-ți încrederea în tine
Modul în care te simți față de propriul corp afectează modul în care te simți față de a face sex. O dietă nesănătoasă și un mod de viață sedentar te pot aduce în situația de a te displace doar uitându-te în oglindă, ceea ce, evident, te va descuraja de la a te mai bucura pe deplin de jocurile erotice cu partenera.
Poți schimba acest lucru, alegând alimente sănătoase și începând un program de exerciții fizice. Nu doar că te vei simți mai bine în pielea ta, dar prin sport moderat, nivelul testosteronului poate fi menținut la niveluri acceptabile și te vei convinge că nu degeaba spuneau latinii „mens sana in corpore sano”.
Așadar, gradul de calitate al vieții depinde și de o viață sexuală împlinită, iar acest lucru, dacă nu este cazul unor probleme patologice care necesită suport medical de specialitate, poate fi reglat destul de simplu, prin câteva acte de voință și de disciplină interioară.